PODZIEL SIĘ

LEAN ACCOUNTING ORAZ TEORIA OGRANICZEŃ W RACHUNKOWOŚCI (THEORY OF CONSTRAINTS, TOC)

PROGRAM:

I. Lean Accounting jako integralna część Lean Enterprise.

1. Wprowadzenie.

o Wprowadzenie do koncepcji filozofii Lean.
o Lean Accounting jako integralna część systemu zarządzania w szczupłym przedsiębiorstwie.

2. Istota Lean Accounting.

o Księgowanie kosztów a zarządzanie kosztami – przybliżenie zadań, przed którymi stoi specjalista rachunkowości zarządczej w szczupłym przedsiębiorstwie.
o Główne zasady, którymi powinno kierować się przedsiębiorstwo wdrażające Lean Accounting.
o Metody na przyśpieszenie procesu zamknięcia miesiąca.
o Planowanie zgodne z Lean: Continuous improvement, Podejście PDCA oraz metoda kaskadowania celów: Hoshin – kanri.

3. Narzędzia, którymi posługuje się Lean Accounting.

o Rachunek kosztów celu (Target Costing). Rozszerzenie Target Costing na cały łańcuch dostaw. Ogólna charakterystyka funkcjonowania systemu „open book accounting”.
o Rachunek permanentnej redukcji kosztów (Kaizen Costing).
o Rachunek kosztów i wyników strumienia wartości. Kalkulacja średniego kosztu produktu w tym rachunku.

4. Zarządzanie przez wizualizację.

o Zarządzanie wynikami poprzez zrozumiałe dla wszystkich zaangażowanych w dany proces pracowników finansowe i niefinansowe kluczowe wskaźniki dokonań (KPI) wykorzystywane w Lean Accounting.
o Wizualne formy prezentacji KPI na ogólnodostępnych tablicach wyników.

5. Wprowadzenie do Teorii Ograniczeń (Theory of Constraints) oraz rachunkowości przerobowej.

II. Warsztaty. Narzędzia, którymi posługuje się Lean Accounting ze szczególnym wskazaniem na czerpanie z teorii ograniczeń – TOC.

Moduł warsztatowy polega na przedstawianiu hipotetycznych problemów wraz z warunkami działania przedsiębiorstw, w których problemy te występują. Zadania rozwiązywane są przez uczestników z wykorzystaniem przygotowanych szablonów, które pokazują praktyczne użycie narzędzi Lean Accounting oraz TOC.

1. Ocena wniosku inwestycyjnego zgodnie z zasadami szczupłej rachunkowości.

2. Rachunek kosztów i wyników strumienia wartości. Kalkulacja średniego kosztu produktu w tym rachunku.

3. Identyfikowanie zasobów ograniczających moce przerobowe.

4. Rachunek kosztów cech i charakterystyk jako metoda na pokazanie kosztów zindywidualizowanego produktu w oparciu o analizę zasobów ograniczających moce przerobowe (CCR).

5. Raporty rachunkowości przerobowej.

6. Podejmowanie decyzji w oparciu o miary efektywności stosowane przez rachunkowość przerobową.

7. Rachunkowość przerobowa a rachunkowość kosztowa.